Bewindvoering

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering (ook wel beschermingsbewindvoering of bewind genoemd) is een beschermingsmaatregel, die vastgelegd is in de wet. Een bewindvoerder regelt uw financiële zaken, beheert uw vermogen en voert hierover een goede administratie. Persoonlijke niet-financiële beslissingen neemt u zelf.

Het resultaat van bewindvoering is een stabiele financiële situatie waarin u overzicht heeft over inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Dat geeft rust. Indien mogelijk werken we met u naar een situatie waarin u weer zelf uw financiële belangen kunt behartigen.  

Hoe wordt bewindvoering aangevraagd? 
Het uit handen geven van uw financiele zaken doet u niet zo maar. Daarom hebben we een vrijblijvend kennismakingsgesprek voordat bewind wordt aangevraagd. We vinden het belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is. In het kennismakingsgesprek bespreken we uw verwachtingen van het bewind en of het de juiste maatregel voor u is.

Vervolgens inventariseren we de gegevens die nodig zijn voor de aanvraag. Beschermingsbewind, en ook de opheffing ervan, wordt aangevraagd bij de rechtbank. Alleen wanneer u (tijdelijk) zelf niet in staat bent uw eigen financiën te beheren zal de rechter een bewindvoerder aanwijzen. Dit kan wegens het hebben van lichamelijke en/of psychische problemen, of wegens het hebben van problematische schulden of verkwisting.

De aanvraag verzorgen wij voor u. Wanneer de aanvraag bij de rechtbank wordt behandeld gaan wij met u mee.

De rechter houdt toezicht en controleert ons als bewindvoerder.

Meer weten over bewindvoering? Bekijk dit filmpje